leiding geven coach hilde marien

De eerste reeks tips voor dertigers hebben voor veel reacties gezorgd: niet alleen dertigers, maar ook personen uit andere leeftijdscategorieën herkenden zich in de symptomen en bijhorende tips.
In dit artikel krijg je 5 extra tips om zelf richting te geven aan je leven. Of je nu dertig, veertig, vijftig of… bent.

6. Breng tijd door met mensen van andere leeftijd

Het leven kan soms op een competitie lijken. Dat maakt het moeilijk om te stoppen met te vergelijken met leeftijdsgenoten.
Zoek daarom ook contact met mensen van andere generaties en met een andere levensstijl. Dit creëert noodzakelijke afstand van je eigen wereldje die zo beperkend kan lijken.
Je leert veel bij van een goede babbel met iemand die al wat ouder is of een andere levensstijl heeft. Het haalt je uit de competitiesfeer. Tenminste als je je open stelt voor hun verhaal en ervaring. Deze verhalen zullen je meer inspiratie en nieuwe inzichten geven.
Er is niet één weg, maar een landkaart vol.

7. Doe iets anders

Het is gemakkelijk om in je comfortzone te blijven en je erbij neer te leggen dat die droom niet binnen je mogelijkheden ligt.
Uit je comfortzone stappen is beangstigend, maar je kan dit ook stap per stap doen. Je hoeft niet van het ene uiterste in het andere te stappen. Blijf ook uit je angstzone.
Kleine stapjes buiten je comfortzone zetten is de enige manier om die droom of je toekomst wel alle kansen te geven. Laat angst je niet tegen houden.
Misschien lukt het niet van de eerste keer, of misschien lukt het nooit. Maar je leert wel altijd iets bij, je zelfvertrouwen zal groeien, en je kan trots zijn op jezelf omdat je het probeerde.
Dat alleen al zal veel beter voelen dan spijt om dat je in je zetel bleef zitten en niet durfde.

8. Maak ook een stappenplan voor de korte termijn

Als je niet weet waar je naartoe wil met je leven, heb je het idee maar in het wilde weg te bewegen. Stel dus doelen op korte termijn om jezelf beter te leren kennen. Het doel op lange termijn is dan om jezelf te leren kennen.
Niet elke keuze bepaalt je verdere leven. Je kan ook kiezen om te experimenteren. Je keuzes laten je dan toe om jezelf en je richting te verkennen.

Stel jezelf enkele doelen: niet enkel om je toekomstige geluk te vinden, maar ook om je gevoel op dit moment te verbeteren. Als je niet weet wat je doel is, maak er dan je doel van om dit te weten te komen. Maak daar een plan voor.

Duidelijke doelen stellen en een actieplan opmaken verhoogt je gevoel van zelf sturingsmogelijkheden te hebben. Je bent zelf effectief en zit niet langer in de passagiersstoel waar je alles ondergaat.
Stel doelen op persoonlijk vlak en voor je carrière. Deel ze op in acties op korte, middellange en lange termijn. Een veree droom wordt haalbaar door kleine stapjes. Wat kan je vandaag al doen om dichter bij je doel te komen?
Dat kan een kleine eerste stap zijn: info zoeken over opleidingen, hulp zoeken voor een financieel plan, met iemand gaan praten, een boek lezen …

9. Wees flexibel

Elke jobadvertentie vraagt om flexibiliteit, maar vraagt net binnen de lijntjes lopen en vooral veel harder werken dan nodig. Dat bedoel ik dus niet.

Wat ik bedoel is dat je je niet mag fixeren op tijd bij het maken van toekomstplannen.
Als je vooraf vastlegt dat je getrouwd moet zijn voor je 30ste of je eerste kind wil op je 28ste , en dit gebeurt dan niet, zal je enkel teleurgesteld zijn.
Het echte leven werkt niet volgens een vastgelegd schema. Ook hier: stop met jezelf aan anderen te spiegelen of te geloven wat wordt gezegd. Het leven is geen wedstrijd. Een plan wijzigen is niet hetzelfde als falen, voorbereid zijn om je plannen bij te stellen is nodig om voldoening en geluk te vinden.

10. Waardeer wat je al bereikt hebt

We hebben te veel aandacht voor wat er is misgegaan, welke kansen we verknoeid hebben en wat niet gelukt is.
En we leggen de focus op wat we nog niet bereikt hebben wat er nog niet is en wat we nog willen, dat we vergeten aandacht te hebben voor wat we wel al hebben klaar gespeeld.

Een dertigersdilemma is een goed moment om aandacht te hebben voor al wat je al bereikt hebt en waar je trots op mag zijn. Ja, ook jij hebt al heel wat bereikt!
Dat kan het halen van een diploma zijn, een belangrijke levensles die je leerde, of een goede vriendschap die je hebt uitgebouwd.

Deze positieve ervaringen zijn een inspiratiebron voor de toekomst.

KOM UIT JE DILEMMA VIA DE CURSUS ‘KIES VOOR JEZELF’

Deel deze pagina. Kies je platform:

 

logo-hilde-marien