Crisis rond je dertigste

Wie regelmatig de krant of een tijdschrift openslaat, kan er niet om heen: er zijn heel wat twintigers die een eigen zaak uitbouwen én succesvol zijn. Ze hebben een eigen zaak, een mooi CV en vooral: ze weten wat ze willen.
Leuk voor hen. Maar al deze succesverhalen zorgen bij heel wat dertigers voor onzekerheid: “ik ben al dertig, en ik weet nog steeds niet wat ik wil.”

Is dit nu later?

Rond je dertigste heb je wel wat ervaring op de arbeidsmarkt, en ook privé heb je al wel wat watertjes doorzwommen. Het ene met al wat meer succes dan het andere, maar een starter ben je niet meer.
Je weet vaak wel ongeveer wat je niet wil, en ergens zitten ook nog wel wat onaangeroerde dromen.

Het gevoel dat je als kind dacht dat bij volwassen zijn hoorde, dat heb je echter nog niet. Je wacht nog steeds op “later als ik groot ben”, want dan gaat het gebeuren.

Ondertussen neemt je zelfvertrouwen af, en lijk je te berusten in een leven dat de middenmoot niet overstijgt. Echt slecht heb je het niet, maar je had toch meer verwacht van volwassen zijn.

Het gevolg is dat je je meer en meer ontevreden, prikkelbaar en down voelt. Je doet af en toe wel iets leuk om te ontsnappen en te ontspannen, maar achteraf is dat ontevreden gevoel weer even snel terug.

De vraag “zal ik in de toekomst we gelukkig en tevreden zijn”, geeft je stress in plaats van hoopvol verlangen.

Quarter life crisis

Je bent niet de enige. Veel twintigers en dertigers herkennen dit gevoel: onrust, stress, ontevredenheid en onzekerheid.
Je kan niet kiezen uit de vele toekomstmogelijkheden, want je verstand en je gevoel raken niet op elkaar afgestemd.
Je doet dan maar alles tegelijk want je wil niets missen.
Of je doet net niets want je bent moe van al die keuzevrijheid.

De veelheid aan keuzes is ook enorm. Het maakt het je misschien wel onmogelijk om een langdurige en bevredigende keuze te maken. En dan treedt keuze-moeheid op: je wil niet meer kiezen maar laat het maar gewoon gebeuren.

Het dertigersdilemma, of de quarterlife crisis, is meer dan zo maar een dipje. Het is ook meer dan verwend zijn door te veel mogelijkheden, zoals het door je ouders weleens smalend genoemd wordt.
Het is een identiteitscrisis: je kent jezelf niet, of je herkent jezelf niet. En het is een zingevingscrisis.

De vragen waar je mee worstelt zijn fundamentele levensvragen: Hoe geef ik mijn leven zin? Wat wil ik nog doen de rest van mijn leven? Wie wil ik zijn? Wie wil ik worden?

Deze vragen weglachen, of ze als verwend bestempelen zal dit gevoel niet verminderen. Integendeel.
De quarterlife crisis is geen luxeprobleem, maar kan leiden tot burn-out of bore out.

Weten wat je wil

Als je niet weet wie je bent, wat je kan, wat voor jou essentieel is, wordt kiezen een onoverkomelijk probleem. Keuzes bepalen je richting, je toekomst. Dat dit stresserend is, is logisch als je jezelf niet kent.

Soms dwing je jezelf dan om een keuze te maken. Je dwingt jezelf om het platgetreden pad te volgen om aan de leegte en onzekerheid te ontsnappen. Een huis, een baan, een kind. Hard leven om de leegte niet te voelen.

Zomaar iets kiezen kan tijdelijk beweging brengen als je vastzit. Maar misschien niet in de richting die bij jou past?
Laat je keuzes niet bepalen hoe je toekomst er zal uit zien of wie jij wordt, maar kies in functie van hoe jij wil dat jouw toekomst er uit ziet.

Zorg ervoor dat je keuzes passen bij wie jij echt bent. Je keuzes zullen dan een betere versie van jezelf teweeg brengen, in plaats van een slap afkooksel van iemand anders.
Je wordt wie je bent op je beste momenten.
Goede keuzes laten je tot ontplooiing komen. Je leven is dan niet iets wat je overkomt, maar wat jij stuurt.

 

Aanrader: cursus Kies voor jezelf

KOM UIT JE DILEMMA VIA COACHING

Deel deze pagina. Kies je platform:

 

logo-hilde-marien