“Als je doet wat je graag doet hoef je nooit nog een dag te werken. “

Deze quote zie ik al jaren in verschillende variaties opduiken op Twitter, Linkedin en blogs.

Van wie de quote ook is, het is een valse belofte. Meer nog, het weerhoudt mensen ervan om te blijven veranderen en initiëren. Het zorgt voor erg veel onnodige frustraties en teleurstellingen.

De valkuil van de passie

De quote hoort in hetzelfde rijtje thuis als het idee dat je passie volgen de weg naar het geluk is. Ik zie nochtans heel veel mensen heel hard met hun hoofd tegen de muur van hun passie lopen.
Uiteraard is het belangrijk om een job te hebben die je graag doet, die bij past en waar je je goed bij voelt.
Het idee dat de ideale job bestaat en dat je elke dag moet bruisen en sprankelen zoals een Coco-Cola reclame legt de norm onmetelijk hoog.
Als je het dagelijkse leven vergelijkt met deze Coca-Cola reclame ziet de realiteit er altijd flets uit.

Je dromen najagen en gaan voor waar je enthousiast voor bent: ik ben helemaal voor. Er zijn toch wel wat zaken om in het oog te houden om van een droom ook realiteit en geen nachtmerrie te maken.

Ook passie dooft uit

Meer nog: zeker passie dooft uit als we ze niet goede verzorgen. Veel mensen worden een ongeleid projectiel als ze hun passie volgen. Het blikveld vernauwt, en men verliest de realiteit en de kritische blik.Wat dan overblijft is vermoeidheid, frustratie en cynisme. Dat is pijnlijk.

 

Elke job heeft een offday.

Elke job, ook een job die echt bij je past, bestaat uit aspecten die niet ideaal zijn. Ook bij een passende job horen taken die je minder liggen en saaier zijn.

Ook die leuke en passende job zal aspecten hebben die je niet graag doet of die je niet goed kan. Je droomjob zal op sommige dagen of momenten meer van je vragen dan mogelijk of wordt saai.
Enkel je passie volgen is niet voldoende om werkbaar werk te hebben.

Passie en realiteit

Wil je van je passie een beroep maken? Doe de realiteitstest:
• Ga praten met mensen die in deze sector actief zijn en een gelijkaardige job uitvoeren. Wat zijn de onbekende aspecten van deze job? Welke vaardigheden heb je nodig naast passie?
• Hoe ziet een doordeweekse dag van deze job eruit?
• Wat zijn redenen waarom anderen deze job verlaten?
• Denk op lange termijn: Wat heb jij nodig om deze job binnen 5 jaar ook graag te doen? 

Leren omgaan met verandering

Elke werkomgeving, een bedrijf, een eenmanszaak , een vzw, is onderhevig aan verandering.
En het mag al eens tegenvallen. Het zal ook eens tegenvallen. Daar mee om kunnen en kunnen omgaan met verandering zal de belangrijkste vaardigheid zijn de komende jaren.
De vaardigheid die je zal nodig hebben om van je passie je beroep te maken is “verandering”. Kunnen omgaan met verandering, en zeker ook zelf kunnen veranderen: Innoveren, bijsturen, aanpassen, ontwikkelen en bijleren.

 

In de cursus Kies voor jezelf leer je welke job wél bij je past en hoe je gezonde levenskeuzes maakt.

Programma:
• je kwaliteiten en talenten
• jouw persoonlijkheid (Big5)
• je drijfveren en motivatie
• je valkuilen en wat je nog te ontwikkelen hebt
• je waarden
• anders leren denken