TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN
Als leidinggevende heb je wellicht een team met zowel introverte als extraverte werknemers. Alleszins, de beste teams bestaan uit introverte en extraverte werkkrachten in een omgeving waar beide naar waarde worden geschat en hun kwaliteiten kunnen inzetten.

Veel bedrijfsculturen zijn op een extravert ideaal geënt, waardoor de intraverte kwaliteiten minder tot hun recht komen. Zo gaat er veel potentieel voor je team en je bedrijfsdoelen verloren.

Wil je betere resultaten, waar iedereen tot zijn recht komt, denk dan eens na over onderstaande adviezen. Haal ook het beste uit de stille krachten.

Vergaderingen

• Op veel vergaderingen heerst de wet van de luidste. Luidruchtige en veelvuldige praters komen intelligent over en deze perceptie leidt ook vaak onze besluitvorming.
Er is echter geen verband tussen de sterkte van de ideeën en het volume en ritme van verkondiging.
Als leidinggevende loont het zeker de moeite om ook te peilen naar de stille stemmen in je team. Zeker daar zitten de weldoordachte ideeën.

• Geef tijd om te reageren of om feedback te geven.
Wie introvert is, ordent graag vooraf zijn/haar gedachten en houdt er niet van onmiddellijk te reageren.
Bezorg info voor een vergadering, en vraag reacties in een 1 op 1 gesprek of via mail. In ruil voor de tijd krijg je doordachte antwoorden of feedback.

Teamwerk

Een teamspeler zijn kan verschillend zijn voor verschillende teamleden.
Introverten hebben solotijd nodig om in flow te raken, dat verantwoordt dan ook dat ze ervoor zorgen dat ze voldoende verwerkingstijd incalcureren om hun ideeën te formuleren en tot resultaten te komen. Op deze manier dragen ze effectief bij tot de teamdoelststellingen.

Teambuilding

Heel veel mensen hebben een hekel aan de meest gekende teambuilding-oefeningen. De meeste daarvan zijn dan ook op het lijf geschreven van extraverten. Misschien moeten we onze definitie van een goed team herformuleren, en dus ook de bijhorende teambuildings?
De beste teambuilding is de dagelijkse aandacht voor het doel, de erkenning en de teamgeest. Het evenwicht hiertussen biedt meer impact dan de klassieke teambuildings.

Geef ruimte aan creativiteit, in stilte.

Er wordt weleens beweerd dat wie introvert is creatiever zou zijn dan wie extravert is. Maar dat lijkt me een te gemakkelijke en eenzijdige benadering.
Wel is het zo dat veel creativiteit tot bloei komt onder introverte omstandigheden, en deze liggen voor iedereen open. Wie introvert is zal zich er wel meer bij op zijn gemak voelen. Introverten kunnen namelijk beter en langer alleen zijn .

Als je creatieve ideeën tot bloei wil laten komen als bedrijfsleider, creëer dan ook de omstandigheden waarin dat kan.
De creatiefste ideeën ontstaan in rustige solotijd: bouw deze letterlijk in door de inrichting van de ruimtes.
Continue gestoord worden en bovenmatige prikkels zijn nefast voor de productiveiteit en de creativiteit.

En geef deze ook figuurlijk ruimte door af te stappen van de populaire live brainstorms en het samen-beslissen. Sociale druk is altijd sterker dan afspraken over “alle ideeën zijn goed”.
Het gevolg is dat de nieuwste en creatiefste ideeën altijd verliezen in groep.

Er zijn voldoende voorbeelden van creatieve bedrijven die dit bewijzen: Pixar, Backbone Entertainment, Microsoft,… Zij creërden een flexibele omgeving met een mix van rustige eenpersoonswerkplekken en informele ontmoetingsplekken, netwerkplaatsen ed.

 

 

Meer weten over introversie op de werkvloer?
Volg de unieke opleiding in Vlaanderen: Opleiding Introverte kwaliteiten op de werkvloer
ism opleidingscentrum THHINK