stop met piekeren

Crisis rond je dertigste

Wie regelmatig de krant of een tijdschrift openslaat, kan er niet om heen: er zijn heel wat twintigers die een eigen zaak uitbouwen én succesvol zijn. Ze hebben een eigen zaak, een mooi CV en vooral: ze weten wat ze willen.
Leuk voor hen. Maar al deze succesverhalen zorgen bij heel dertigers voor onzekerheid: “ik ben al dertig, en ik weet nog steeds niet wat ik wil.”

Enkele tips om uit het dilemma te geraken:

1. Praat over je verwarring

Met een dertigersdilemma voel je je vaak alleen. Eenzaam zelfs. Het lijkt wel dat je de enige bent die worstelt met keuzevraagstukken, twijfels en toekomstplannen.
De anderen lijken het allemaal voor elkaar te hebben: ze jagen hun dromen na, ze krijgen promoties, hebben een Hollywoodproof-relatie, krijgen kinderen of weten zeker dat ze ze niet willen. Maar dit is de buitenkant, en vaak slechts schijn.
Praat met je vrienden over wat je bezighoudt en waarover je twijfelt. Stel je open op, en je zal merken dat zij ook met veel vragen zitten. En merken dat je niet de enige bent, zal je al een veel beter gevoel geven.

2. Neem je gevoelens serieus

Dat lastige stemmetje of dat continue gevoel van onrust gaat niet weg als je het negeert. Integendeel. Het ontkennen of het wegdrukken van al je vragen maakt de onzekerheid enkel groter.
Op lange termijn worden de lichamelijke en emotionele klachten erger. Hoe sneller je dit aanpakt, hoe beter.

Het is verleidelijk om het luchthartige oordeel van anderen serieus te nemen: je bent nog jong en je hele leven voor je. Je hebt alle kansen, dus je moet niet klagen. Er zijn anderen die het veel moeilijker hebben.
Bijgevolg voel je je schuldig omdat je wel met twijfels en vragen zit. En je voelt je ondankbaar omdat je je ondanks alles wat je hebt toch niet tevreden voelt.
Dit oordeel voor waar aannemen biedt dus geen soelaas.

Het is belangrijk om te beseffen dat het ongeacht je leeftijd of situatie oké is om deze twijfels en vragen te hebben. Deze gevoelens zijn er en zijn het waard om serieus genomen te worden. Je gevoelens negeren of minimalizeren doen ze niet verdwijnen.
Dat gevoel van onrust en ontevredenheid is er, en dat heeft een oorzaak.
Ook jij kan iets maken van je leven. Niet voor het uiterlijke succes, maar om je goed te voelen in je vel, te kunnen genieten en jezelf te kunnen zijn.

3. Neem jezelf onder de loep

Wees eerlijk met jezelf en neem jezelf onder de loep: Beslis wat je wil van het leven.

Wat zijn je kwaliteiten?
Wat geeft je energie?
Waar heb je een hekel aan?
Weet wie je bent.
Vraag hiervoor ook hulp. Vrienden, familie; en professionele hulp. Een cursus, een inspirerend boek, een coach…

Om je levenslust te doen toenemen, moet je weten wat je wil van je leven. Jezelf vergelijken met anderen en kopiëren heeft geen zin op lange termijn. Wat een ander gelukkig maakt, bezorgt jou misschien een beklemmend gevoel.
Stop met jezelf met anderen te vergelijken en stop met doelen na te jagen die niet op jouw persoonlijke lijstje staan. Zoals misschien al of niet kinderen, een eigen woning, een bepaalde job, …
Denk na over wat je echt wil en wat jou een goed gevoel zou geven.
Heb de moed om dit helemaal te onderzoeken.
De antwoorden kunnen anders uitdraaien dan verwacht en je uit je comfortzone halen, maar het is de enige weg uit het dilemma.

4. Herdefinieer succes

Maak je eigen definitie van succes.
Velen definiëren succes bij wat we bezitten. Dit kan leiden tot gevoelens van hopeloosheid als je op financieel vlak niet staat waar je wil staan.
In plaats van je zorgen te maken over je status en financiën, neem je beter een stapje terug en schrijf je eigen definitie van succes. Baseer je op wat je te bieden hebt en hoe je een verschil kan betekenen voor anderen.
Engageer je als vrijwilliger bijvoorbeeld. Dat kan een extraatje toevoegen aan je leven, maar het zal je ook helpen om je eigen waarde te waarderen.

Wat is succes? En meerbepaald: wat is succes voor jou?
Typisch aan de quarterlife crisis is jezelf vergelijken met anderen: hoe ver staan zij in het leven? En sta ik even ver?
Deze vergelijkingen zijn gebaseerd op de uiterlijkheden van anderen. We vergelijken wat we van anderen aan de buitenkant zien (via statussymbolen, single of niet, wel of geen kinderen, eigen huis of appartement, de statussen op Facebook) met het volledige beeld van onszelf.
Dat volledige beeld van onszelf bevat dan voornamelijk onze ideeën, gedachten gevoelens en twijfels. Veel minder de uiterlijkheden.
Van jezelf zie de gehele complexiteit, van anderen zie je enkel wat zij willen wat je van hen ziet.

De twijfels, angsten en onvolmaaktheden van anderen krijgen we niet vaak te horen. En op de sociale media zijn ze zelden te lezen.
We vergelijken dus 2 verschillende zaken met elkaar.
Jezelf vergelijken met anderen werkt verlammend: je ziet het eindresultaat, niet de weg met vallen en opstaan er naartoe.

Maak dus je eigen definitie van succes: een definitie die verder gaat dan de uiterlijkheden.

Succes is een moeilijk begrip. Het wordt vaak als synoniem gebruikt voor een hoge functie, bijbehorend loon.
Als streefdoel is dit te beperkt en beperkend net omdat het geen aansluiting vindt bij je sterkste drijfveren, je innerlijke motivatie en de vervulling van de wens om zinvol bezig te zijn.

Je gevoel van onrust, onzekerheid en ontevredenheid verdrijven vraagt meer dan een goedbetaalde job met bedrijfswagen op de oprit.

De essentiële vraag is “waarom”, niet wat en hoe. Wat en hoe vullen de waaromvraag in. Niet omgekeerd.

5. Voeg plezier toe aan je leven

Het volwassen leven lijkt soms hard: hard werken, veel rekeningen, veel verplichtingen. De studentikoze avonturen worden minder en minder, financiële beperkingen laten zich merken en je kan je best inbeelden dat de beste dagen van je leven achter je liggen.
Dat hoeft zeker niet zo te zijn!

Om uit de impasse te komen is het net belangrijk om opnieuw het plezier te ontdekken. Niet om te ontsnappen, maar om echt te genieten.

Denk na over de zaken waar je echt van geniet, die jou energie geven, waarbij je helemaal jezelf bent. En voeg deze zaken in grote mate toe aan je dagelijkse leven. Maak hier een prioriteit van. Plan deze zaken.
Wacht niet tot je er eens tijd voor zal hebben. Nee, plan nu wanneer je er tijd voor maakt.

Investeer in wat je energie geeft en experimenteer
De activiteiten, ook de hele kleine!, waar je energie van krijgt, vertellen je wie je bent en waar je nood aan hebt.
Stel dit dus niet uit tot je er tijd voor hebt, of wanneer het eens rustiger is, maar plan deze elke dag in.
Meer nog breid deze uit en ga er mee experimenteren zodat je alle aspecten ervan leert kennen. Je komt zo te weten wat je echte interesses en kwaliteiten zijn.

 

Meer weten:
De gouden kooi
9 tips bij keuzestress
Beter kiezen met een beter zelfbeeld