2 onbekende voordelen van assertiviteit

Wat is assertiviteit?

Bij assertiviteit ligt de nadruk vaak op opkomen voor jezelf door je uit te spreken als je oneerlijk wordt behandeld, nee te zeggen als je iets niet wil en een standpunt te durven innemen.

Assertiviteit is echter veel meer. Hierbij 2 minder bekende voordelen van assertiviteit: 

1. Je durft ook gevoelens van warmte en genegenheid uiten.

Al te veel wordt assertiviteit enkel beschouwd als een vaardigheid die zich uit in grenzen stellen, nee zeggen en op je strepen staan. Erg belangrijk en vaak nuttig om dit te leren. echter, als het enkel daarbij blijft kan je de bedreigingen wel buiten houden, maar laat je nog niemand of niets binnen. En net dat is wat we ook nodig hebben als mens. Meer dan ooit. 

Het kunnen geven én ontvangen van vriendschap, genegenheid en dankbaarheid (in plaats van te pleasen) horen ook bij assertieve vaardigheden. 

2. Je durft een plaats – jouw plaats – in te nemen.

Assertiviteit bestaat niet enkel in relatie tot anderen: het aangeven van grenzen (‘nee zeggen’) en het tonen van genegenheid (‘durven toenaderen’).

Het brengt je er ook toe om te mogen zijn wie je bent en je te doen wat je wil doen. Om zingeving van louter een idee om te zetten tot een praktisch toepassen en je eigen leven vorm te geven. 

Als assertiviteit enkel over details gaat, maar jouw onderliggende waarden krijgen geen kans om realiteit te worden, ontbreekt zingeving. De voordelen van assertiviteit komen dan te weinig tot uiting en je zal nog steeds frustratie voelen.

 

Een deelnemer verwoordde het zo:
“Dankzij de cursus assertiviteit durfde ik volop gaan voor mijn zelfstandige activiteit omdat ik weet dat dit me zo veel meer voldoening gaat geven en omdat ik nu weet dat ik echt een meerwaarde te bieden heb.” 

Assertiviteit gaat verder dan leren nee zeggen. Het biedt je beter contact met anderen én meer voldoening.

 

Op zoek naar een cursus assertiviteit?

Onze cursus assertiviteit bieden we 2 keer per jaar aan. De recente data en mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.