stop met piekeren

Wat is piekeren en hoe stop je?

Piekeren is niet zo onschuldig als het lijkt. De gevolgen van veel piekeren kunnen groot zijn: slechte slaapkwaliteit, meer stress, meer conflicten met anderen, lager zelfbeeld, uitstelgedrag, grotere emotionaliteit, twijfel, niet halen van doelstellingen, etc….

Het goede nieuws is: piekeren kan je afleren.

Wat is piekeren?

Piekeren lijkt op denken, waardoor we het vaak verwarren met het oplossen van problemen. En dus blijven we het doen.
Piekeren is echter net het tegenovergestelde van het oplossen van problemen.

Wie piekert maakt zich zorgen en negatieve, angstige, destructieve gedachten nemen de bovenhand. Je gedachten gaan in een neerwaartse spiraal met als gevolg dat je angstige en wanhopige gevoelens nog gaan toenemen.

 

Piekeren is verslavend.

Wie piekert heeft het gevoel dat hij/zij het probeem aanpakt. Het is een vals idee van controle. Er is een probleem en je focust op dat probleem. Zo maak je jezelf wijs dat je ook aan een oplossing werkt.

Je bent echter enkel aan het focussen op het probleem en de mogelijke ernstige gevolgen van het probleem. Je ziet enkel meer problemen.

Het “ermee bezig zijn” geeft een vals gevoel van controle en zet aan tot meer piekeren.

Je houdt vast aan het probleem en dat zorgt voor een idee van controle. Het is echter een controle over het vasthouden van een probleem. Geen controle over de oplossingen.

Neuroplasticiteit

Je brein is continue in verandering en ontwikkeling. Jouw gewoontes vormen je brein.
Hoe jij denkt, vormt je brein.

Veel piekeren gaat er dus voor zorgen dat je dit automatisch nog meer gaat doen en je stress toeneemt. Het wordt de standaard setting van je brein.

De vicieuze cirkel van het piekeren zorgt ervoor dat je destructieve denkstijlen en denkpatronen traint en sterker maakt. Je brein gaat deze meer en meer herhalen en het wordt je eigen manier van denken. Je programmeert jezelf tot piekeren.

 

Wie piekert traint foute denkpatronen, waardoor je onrealstische en verkeerde conclusies trekt. Het piekeren tast je vermogen aan om problemen op te lossen en te kunnen relativeren.

Het voordeel van neuroplasticiteit is dat als je je brein anders gaat gebruiken, je het traint om minder te piekeren.

 

Mentale fitness

Piekergedachten onder controle krijgen kan je dus leren door minder vaak gebruikte hersengebieden te gaan versterken, wat je kan zien als mentale fitness.

 

Hoe stop je met piekeren

Om te stoppen met piekeren zijn er enkele stappen noodzakelijk.

Het gaat niet om het verdringen van gevoelens wel om je brein te herprogrammeren.

• het piekerpatroon actief doorbreken
• minder vaak gebruikte hersengebieden en dus denkmethoden te gan trainen
• belemmerende gedachten herkennen en helpende gedachten leren ontwikkelen
• probleemoplossend leren denken
• problemen effectief aanpakken en oplossen
• valkuilen kennen en leren vermijden

 

In de dagopleiding “stop met piekeren” leren we je deze stappen aan de hand van praktische oefeningen. Je leert het piekeren stoppen en je brein trainen om het te herprogrammeren.
Je leert je probleemoplossende vermogens versterken en valkuilen in de toekomst mooi te omzeilen.

“Bedankt, Hilde. Ik ben blij dat ik erbij was. Ik heb veel bijgeleerd over mezelf en over wat de piekeren doet. Ik heb bruikbare hulpmiddelen gekregen om het piekeren te stoppen en om mijn leven op te pakken. De begeleiding was zeer motiverend, op het juiste tempo en met een warme rustige stem.”