Vermijd overprikkeling

Ook op de werkvloer kan je als introvert overprikkeld worden.
In veel organisaties en bedrijven is teamwerk en een open office de (onuitgesproken) regel. Het sociale gebeuren en het netwerken staat voorop, bureau’s worden zo ingericht dat er constante interactie en overleg mogelijk is.
Voor wie gevoelig is aan prikkels, en de meeste introverten zijn dat, is dit een grote energievreter.

Deel je eigen dag zo veel mogelijk in en ga na wat je zelf kan doen om dit te doorbreken. Dat is niet in elke job even makkelijk, maar stretch dan zeker ook je sturingsmogelijkheden.

Staar je niet blind op wat er moet en vastligt, maar kijk waar je wel invloed kan op uitoefenen.
Als je weet dat je ’s morgens in een drukke omgeving moet werken, plan dan een moment alleen. Al is het maar dat je even alleen van het ene lokaal naar het andere kan lopen.
Plan pauzes in een rustige omgeving, zoek af en toe plekken op waar je wel alleen kan werken.
Weet waar het rustig is en waar je kan ontsnappen aan de drukte (telefoons, babbelende collega’s, visuele prikkels, …) en zoek deze plekken regelmatig op.
Deze momenten heb je nodig om weer op te laden.

Maar ga ook na of je je bureauruimte anders kan regelen, en spreek met collega’s af wanneer je wel beschikbaar bent voor vragen en telefoons.

De cruciale factor is bewustzijn van wanneer je wat inzet, dat zal je helpen om jezelf en je reacties op gebeurtenissen beter te begrijpen én het lang vol te houden.

Communiceer

Je zwijgzaamheid en observerende houding kan ook hard of ongeïnteresseerd overkomen. Wees je hiervan bewust, en leg je houding uit aan collega’s of klanten. Leg uit dat je je tijd neemt om je gedachten te ordenen.
Help anderen te begrijpen en te respecteren hoe jij informatie verwerkt.

Netwerk op jouw, introverte manier

• Een introvert werkt liefst alleen, in een kleine, familiale organisatie. Dan lijkt het tegen je natuur om actief nieuwe connecties aan te gaan op grote netwerkbijeenkomsten of beurzen. Zelfs al zouden die connecties heel nuttig kunnen zijn.

Zet dus je vaardigheden om te plannen aan het werk!
Bepaal vooraf online wie je wil ontmoeten en leren kennen. Zend een kort berichtje om te zeggen dat je er naar uit kijkt om die persoon te ontmoeten. Op deze manier kan je je boodschap duidelijk bepalen … en later kan je gewoon op de persoon toestappen en zegen: “Hoi ik ben… Fijn je eindelijk te ontmoeten!”

• Doe altijd waar jij het best in bent: één-op-één
Jaag op netwerkevenementen niet op korte nietszeggende babbels en een bundel visitekaartjes. Eén nieuwe, authentieke relatie is er tien waard.
Netwerken is in essentie het opbouwen van relaties die duurzaam zijn en leiden naar groei, mogelijkheden en misschien zelfs levenslange vriendschap.

De meeste introverten zijn goede luisteraars, zeker in een-op-een-settings. Gebruik dat in je voordeel.
Luister. Stel inzichtelijke vragen. Vraag iemand hoe die deed wat hij deed. Of waarom. Of wat ze geleerd hebben van het zo te doen, of wat ze er leuk aan vonden.
Luister en ga na hoe jij hen van dienst kan zijn. Je kan misschien een waardevolle connectie zijn voor hen. Op zijn minst zullen mensen de aandacht appreciëren.
Echte vragen stellen- en aandacht hebben voor de antwoorden- is één van de beste complimenten die je iemand kan geven.

Laat je niet als praatpaal gebruiken

Voor veel introverten zijn de sociale praatjes over het weer, de kinderen, het werk… vreselijk vermoeiend.
De goedbedoelde vriendelijkheid en de bladvullende praat vragen meer energie dan dat het oplevert.
Toch ontsnappen we er ook op het werk niet aan: op recepties, eindejaarsfeestjes, tijdens de lunch … .
Het wordt ook wat van je verwacht, en af en toe een losse babbel kan geen kwaad. Maar als je er echt niets aan hebt, of je voelt je energie er door wegglijden, wees dan ook assertief genoeg om er een einde aan te maken.
Je zal wellicht een goede luisteraar zijn, maar je hebt ook het recht om een gesprek te beëindigen. Leer jezelf enkele assertieve zinnen aan die je kan gebruiken om een einde te maken aan ongewenste chitchat.

Haal het beste uit de samenwerking met extraverten

Samenwerking tussen introverten en extraverten kan een verrijking zijn en geen last.
Een extravert kan de introvert tot actie aanzetten wanneer die blijft analyseren en overdenken. Omgekeerd kan een introverte collega je als extravert helpen bij een grondige voorbereiding.
Een gesprek tussen introverte en extraverte personen kan op beide een positief effect hebben: als introvert word je er vrolijker of energieker van, als extravert kan het rustgevend zijn.

Je mening in het openbaar geven

Tijdens vergaderingen of opleidingen krijg je vaak onverwacht de vraag “en wat denk jij daar nu van?”
Laat je niet onder druk zetten om onmiddellijk te moeten reageren met je eigen mening. Wat kan helpen is in plaats van al een mening te formuleren een vraag tot verdieping te stellen. Of je kan je observaties delen, deze zijn een belangrijke meerwaarde voor de anderen.
Als introverte persoon heb je van nature al veel geobserveerd en samenhang gezien tussen gebeurtenissen, kennis, relaties, trends.

Kom naar buiten met je ideeen

Als introvert heb je goeie ideeën. Wacht niet tot er naar gevraagd wordt of de kans komt.
Je kan er ook werk van maken om na te gaan hoe je jouw ideeën wel duidelijk naar voor kan brengen.
Je hoeft hier geen extravert voor te worden, maar zoek manieren die wel werken voor jou: online, via mail, één-op-één of een goed voorbereide speech over jouw idee.

 

CURSUS: Vergroot je impact en zichtbaarheid als introvert

In deze inspiratiesessie leer je hoe je authentiek en op een introverte manier wel impact kan hebben en je doelen kan halen.
Bovendien leer je je extraverte collega’s beter begrijpen en samenwerken met hen.

Je leert wat introversie is, wat het niet is en hoe je je kwaliteiten beter professioneel kan inzetten.

Beperkt aantal deelnemers: dus schrijf nu in en verbeter je zelfvertrouwen en impact:
Inspiratiesessie introverte kwaliteiten op de werkvloer

Meer weten:

NIEUW: Inspiratiesessie: Introverte kwaliteiten op de werkvloer
Ben ik introvert?
10 valkuilen en tips voor introverten
Introverte kwaliteiten professioneel inzetten
5 misverstanden over introverten weerlegd