Stress uit zich op veel manieren. De kenmerken van burn-out zijn langzaamaan aan bekender aan het worden (al hebben we daar ook nog wat bij te sturen).

Er zijn echter al veel vroeger signalen die duiden op te veel stress. Deze vroege symptomen herkennen en erkennen als stress zal je helpen om tijdig in te grijpen. Hoe sneller we stress detecteren en naar oplossingen zoeken, hoe minder kans op burnout of bore-out.

In de lijst niet zo voor de hand liggende stress symptomen is deze zeker een aandachtspunt: zwart-wit denken.

 

In een toxische cultuur zijn symptomen van stress een teken van succes.

“Voor mij is het wit of zwart. Iets er tussen bestaat niet.”

Als de energie op is, je het gevoel hebt dat je al zo veel gedaan hebt, er veel op de plank ligt en je het gevoel hebt tijd te kort te hebben, zijn nuances vermoeiend. Het vraagt mentale energie en die is er te weinig.
Je grijpt dan al snel naar een alles-of-niets-mening. Dat gaat snel, lijkt helder en komt zelfs assertief over.

En net dat maakt er een valkuil van. Zoals wel vaker worden symptomen van stress in toxische culturen gezien als een assertieve, professionele en sterke houding.

Als de context het vraagt, kan het dat ook zijn. Dat is af en toe zo.
Niet dagelijks. Niet over de meeste thema’s.

Zwart-wit denken is een symptoom van stress.

Zwart-wit denken is een stressreactie als gevolg van tijdsdruk, onzekerheid, onveiligheid, mentale vermoeidheid of waarden die bedreigd worden.
Het is geen persoonlijkheidskenmerk. Het is een stressreactie omdat je te moe bent om je nog in te leven of te verdiepen in iets of iemand.
Het is het ene of het andere, goed of slecht, wit of zwart. Geen nuance, niet hoeven na denken, niet hoeven inleven… Een manier om te overleven in een leven dat te weinig tijd heeft en waar je je onzeker voelt over je positie.

Deze stressreactie is ontstaan om je te beschermen.

Op lange termijn brengt zwart-wit denken je echter weinig bij. Het zorgt er net voor dat je leefwereld kleiner wordt, en de buitenwereld wordt steeds bedreigender. Alles wat niet 100% goed is wordt slecht.

Je ziet minder nuances, minder schakeringen en daardoor ook minder opties. Anderen, collega’s, teamleden, leidiers, familie, je partner, vrienden, …) zullen ook meer en meer afstand van je nemen omdat ze minder begrip, empathie en je ware zelf zien bij je. Op lange termijn beperk je je leven door deze manier van denken.

Herken je meer en meer zwart-wit denken bij jezelf? Dan kan het al helpen om eens stil te staan bij je stressbronnen en hoe je deze constructief kan aanpakken. Praat er over met je leidinggevende, collega, vrienden, partner of een professional.

Durf weer te kijken naar nuances. Durf opties te zien. Zo geef je jezelf vrijheid.

 

Pak het aan

Leer kiezen voor wat bij jou past, je meer levenskwaliteit oplevert en je zelfvertrouwen vergroot.

Via individuele coaching of de cursus Kies voor jezelf vergroot je je zelfvertrouwen en keuzes te maken voor minder stress in je leven. Zo komt er weer meer ruimte voor nuance en mildheid.

Wil jij dit ook?
Dan is deze cursus echt iets voor jou!
Of maak een afspraak voor een intakegesprek en pak je stress aan.