Te weinig zelfkennis leidt tot stress.

Als jij jezelf onvoldoende kent of een vervormd zelfbeeld hebt, maak je keuzes die jou extra stress bezorgen. En dat gaat over dagelijkse gewoontes tot levenskeuzes.

7 redenen waarom te weinig zelfkennis de reden van jouw stress is.

  1. Je werkt en leeft in een omgeving die niet bij je past.

    Er zijn enkele objectieve factoren die een omgeving gezond maakt. Toch is niet elke gezonde werkomgeving voor jou de meest stimulerende en gezonde context. Je kan perfect voor de werkgever van het jaar werken en er toch extra stress krijgen omdat er onvoldoende match is op vlak van waarden, langetermijnvisie, communicatiestijl en dagelijkse sfeer en activiteiten.

    Jezelf kennen in al deze aspecten en dus weten in wat voor omgeving jij gemakkelijker floreert, zal je visvijver aanzienlijk verkleinen. Je zal als je een match vindt, echter ook veel minder stress ervaren.
    Je kiest dan voor een omgeving die jou energie, motivatie, erkenning biedt ipv een omgeving die in theorie werkt maar jou uitput, kleiner doet voelen en onzeker maakt.

  2. Jouw oplaadmomenten en ontspanningsactiviteiten putten je uit

    Je doet wat iedereen lijkt te doen om te ontspannen omdat je jouw persoonlijke handleiding niet kent.
    Alleen, dit is zoals een one-size-fits-all: het flatteert echt niemand. De kans is groot dat wat je doet om te ontspannen jou net meer druk, spanning en vermoeidheid bezorgt omdat het niet bij je past.
    Je gaat naar populaire festivals, maar raakt overprikkeld. Je zoekt rust in een boek maar wordt er onrustig van. Je drinkt een cocktail in de jacuzzi en vraagt je af wat er zo leuk aan is. Of je gaat toch maar naar dat feestje ondanks dat het niet je ding is.

    Stiekem, weg van social media, zoek je je guilty pleasures op.
    De kleine extra’s.
    Guilty?
    Ik hoor en zie mensen zichzelf wat kleiner maken, verontschuldigen, schamen als het daar over gaat. Zo jammer!
    Sta je er vaak bij stil? Gun je jezelf deze opladers? De kers op de taart. Plan je ze bewust in?

    Want veel guilty pleasures zijn net je opladers. De dingen die vroeger misschien niet mochten, of veel mensen raar vinden, of onpopulair lijken.

    Volgens Wikipedia is een guilty pleasure “something, such as a film, a television program or a piece of music, that one enjoys despite understanding that it is not generally held in high regard, or is seen as unusual or weird.”
    So what? Gewoon pleasures dus. Die anderen raar of beneden hun stijl vinden. Tja. Doen. Blijven doen. Zonder schuld. Als ze je opladen en onschadelijk zijn, zijn het essentials.

  3. Je herkent je triggers niet

    Stressmanagement is maatwerk. In de bovenstroom zijn er uiteraard zeer zinvolle algemene aanbevelingen en adviezen om te volgen. Veel stress vindt oorsprong in de onderstroom, en dat vraagt als organisatie en als individu veel reflectie en introspectie, durven in de spiegel kijken en copingstrategieën op maat uitwerken. Je triggers kennen én begrijpen.

    Anders blijf je in dezelfde valkuilen stappen: als je niet weet waarvan jij in een stressreactie schiet (fight, flight of freeze) en hoe je deze aanpakt blijf je tegen dezelfde stresspieken aanlopen. De truukjes zijn dan enkel doekje tegen het bloeden. Geen oplossing.

  4. Je dag kost energie

    Je dagelijkse activiteiten slopen je.

    Als je dagelijkse bezigheden niet aansluiten bij wie jij bent op vlak van persoonlijkheid, kwaliteiten, je waarom, behoeften, uitdagingen, triggers, energiegevers, waarden en visie loop je langzaam leeg.

    Je kan keuzes maken op basis van talenten en toch leeglopen als je ingaat tegen je waarden en behoeften. Je kan je dag vullen met wat je boeit en toch uitgeput zijn omdat je geen rekening houdt met welke rol jij kan en wil@opnemen.
    Bijgevolg leveren je dagelijkse inspanningen in verhouding te weinig resultaat, voldoening en erkenning op.

    Keuzes maken op brede, diepgaande zelfkennis is een essentiële buffer tegen overspanning en uitputting.

  5. Je kan niet kiezen of beslissen

    Je kan niet beslissen en keuzes maken verlamt je:

    • Je zegt te veel ja
    • Als je nee zegt ben je bang dat je iets mist en dat maakt je onrustig
    • Je kan voor elke optie nog een betere optie bedenken of denkt deze ooit te kunnen bedenken dus je blijft piekeren en uitstellen.
    • Het is net wanneer je jezelf niet kent, dat alles wat je niet kiest, als een verlies lijkt. Niet kiezen is ook verliezen, en dan verlies je nog veel meer.
    • Kiezen verlamt je (freeze) of je gaat in overdrive (fight of flight)
  6. Je zoekt te veel bevestiging bij anderen

    Je kent je kwaliteiten niet, kent de meerwaarde ervan niet of je ziet ze zelfs als negatieve eigenschappen. Je zet ze dus ook niet in en daardoor voel je geen interne erkenning. Doordat de bodem van je emmer voor erkenning ontbreekt (zelfvertrouwen, zelfwaardering, relativering en loyaliteit aan jezelf) blijft erkenning ook niet plakken. Daardoor blijf je steeds afhankelijk van de mening van anderen om jezelf een plaats te geven.
  7. Je hebt geen richting en voelt je stuurloos

    Zelfkennis gaat naast je kwaliteiten, persoonlijkheid en waarden kennen ook over zingeving. Zingeving geeft richting. Als je echter geen idee hebt hoe zingeving voor jou er uitziet, voel je je een stuurloos schip. Leven wordt zo al snel overleven.
    Zingeving staat voor het gevoel dat je iets nalaat, dat je iets betekent voor anderen of de wereld. En/of dat je leeft volgens je waarden en ergens bij hoort.
    Dé zin van het leven bestaat niet. Het is persoonlijk en kan wijzigen doorheen de tijd.

    Het vraagt ruimte, introspectie en exploratie om er naar op zoek te gaan. Net dat maakt het minder verkoopbaar dan geluk en dus minder zichtbaar.
    Jammer, want het ontbreken van zingeving leidt ook tot existentiële crisissen en veel mentale onrust.

 

Pak het aan

Leer kiezen voor wat bij jou past, je meer levenskwaliteit oplevert en je zelfvertrouwen vergroot.

Via individuele coaching of de cursus Kies voor jezelf vergroot je je zelfvertrouwen en keuzes te maken voor minder stress in je leven. Zo komt er weer meer ruimte voor nuance en mildheid.

Wil jij dit ook?
Dan is deze cursus echt iets voor jou!
Of maak een afspraak voor een intakegesprek en pak je stress aan.