Te weinig zelfkennis leidt tot stress.

Als jij jezelf onvoldoende kent of een vervormd zelfbeeld hebt, maak je keuzes die jou extra stress bezorgen. En dat gaat over dagelijkse gewoontes tot levenskeuzes.

7 redenen waarom te weinig zelfkennis de reden van jouw stress is.

 1. Je werkt en leeft in een omgeving die niet bij je past.

  Er zijn enkele objectieve factoren die een omgeving gezond maakt. Toch is niet elke gezonde werkomgeving voor jou de meest stimulerende en gezonde context. Je kan perfect voor de werkgever van het jaar werken en er toch extra stress krijgen omdat er onvoldoende match is op vlak van waarden, langetermijnvisie, communicatiestijl en dagelijkse sfeer en activiteiten.

 2. Jouw oplaadmomenten en ontspanningsactiviteiten putten je uit

  Je kent jouw persoonlijke handleiding niet en doet wat iedereen lijkt te doen om te ontspannen.
  Alleen, dit is zoals een one-size-fits-all: het flatteert echt niemand. De kans is groot dat wat je doet om te ontspannen jou net meer druk, spanning en vermoeidheid bezorgt.

 3. Je herkent je triggers niet

  Je blijft in dezelfde valkuilen stappen: als je niet weet waarvan jij in een stressreactie schiet (fight, flight of freeze) en hoe je deze aanpakt blijf je tegen dezelfde stresspieken aanlopen.

 4. Je dag kost energie

  Je dagelijkse activiteiten kosten je veel energie dat ze niet aansluiten bij wie jij bent op vlak van persoonlijkheid, kwaliteiten, triggers, energiegevers, waarden en visie.
  Bijgevolg leveren je dagelijkse inspanningen in verhouding te weinig resultaat, voldoening en erkenning op.

 5. Je kan niet kiezen of beslissen

  Je kan niet beslissen en keuzes maken verlamt je:

  • Je zegt te veel ja
  • Als je nee zegt ben je bang dat je iets mist en dat maakt je onrustig
  • Je kan voor elke optie nog een betere optie bedenken of denkt deze ooit te kunnen bedenken dus je blijft piekeren en uitstellen.
  • Het is net wanneer je jezelf niet kent, dat alles wat je niet kiest, als een verlies lijkt. Niet kiezen is ook verliezen, en dan verlies je nog veel meer.
  • Kiezen verlamt je (freeze) of je gaat in overdrive (fight of flight)
 6. Je zoekt te veel bevestiging bij anderen

  Je kent je kwaliteiten niet, kent de meerwaarde ervan niet of je ziet ze zelfs als negatieve eigenschappen. Je zet ze dus ook niet in en daardoor voel je geen interne erkenning. Doordat de bodem van je emmer voor erkenning ontbreekt (zelfvertrouwen en
 7. Je hebt geen richting en voelt je stuurloos

  Zelfkennis gaat naast je kwaliteiten, persoonlijkheid en waarden kennen ook over zingeving. Zingeving geeft richting. Als je echter geen idee hebt hoe zingeving voor jou er uitziet, voel je je een stuurloos schip. Leven wordt zo al snel overleven.

 

Pak het aan

Leer kiezen voor wat bij jou past, je meer levenskwaliteit oplevert en je zelfvertrouwen vergroot.

Via individuele coaching of de cursus Kies voor jezelf vergroot je je zelfvertrouwen en keuzes te maken voor minder stress in je leven. Zo komt er weer meer ruimte voor nuance en mildheid.

Wil jij dit ook?
Dan is deze cursus echt iets voor jou!
Of maak een afspraak voor een intakegesprek en pak je stress aan.