Nemen to-do-lijstjes je leven over?
Er moet zoveel. Ik hoor het in zo veel sessies.
Van een opgeruimd huis, over een strakke ochtendroutine en bijhorend voedselpatroon, tot een arbeidsethos waar je ziek van wordt.

En hoewel veel van de moetens initieel een goede bedoeling hebben: financiële zorgeloosheid, gezondheid, een veilig nest voor je gezin, … worden ze al snel een bron van stress. Je rent de voeten van onder je lijf om alle bordjes in de lucht te houden. De moetens missen doel. Je fysieke en mentale gezondheid lijdt eronder, de stress sluipt de gezinssfeer binnen en je blijft over je grenzen gaan uit angst voor status of jobverlies.
Want “de maatschappij legt het ons op”.

Alles wat moet bepaalt de kwaliteit van je leven. En zolang we blijven verkondigen dat al die zaken moeten, hoeven we geen beslissingen te nemen die ons leven een andere wending geven. We kunnen slachtoffer van de maatschappij zijn want dat ontslaat ons van echt initiatief te nemen. 

Zijn je verplichtingen echt of slechts een excuus?

De maatschappij is een hele grote paraplu die je makkelijk kan opentrekken en je onder verschuilen. Voor jezelf en voor je omgeving. Het is namelijk een populaire paraplu die niet in vraag gesteld wordt als je deze vernoemt. 

En toch. 

Diep vanbinnen wéét je dat je iets anders wil. Dat je meer kwaliteit wil. 

Natuurlijk voelen die moetens als een belemmering. Want jij en je omgeving benoemen ze al zo lang als iets dat moet, hoort, van je verwacht wordt, dat het wel waar moet zijn. 

De kans is klein dat het echt moet. Het zal misschien spannend zijn, maar een ‘ik moet’ laten vallen levert je veel op.
Zo zag ik mensen toch die mooie reis met paard en zonder kind maken (en moeder en kind blij zijn), toch opnieuw gaan studeren, prioriteit geven aan vriendschap in plaats van aan targets of huishouden, een hobby opnemen, lang verlof nemen, een carrièrewending nemen, de eigen kwaliteiten leren waarderen, … 

Kijk kritisch naar je verplichtingen en to-do-lijstjes. Het is niet omdat je het altijd zo hebt gedaan en de mensen in je omgeving het zo lijken te doen, dat dit is zoals het leven dient geleefd te worden. Wat wil jij? Wat is voor jou prioriteit? En passen de zaken op je to-do-lijst daar bij?

Pak het aan

Leer kiezen voor wat bij jou past, je meer levenskwaliteit oplevert en je zelfvertrouwen vergroot.

Via individuele coaching of de cursus Kies voor jezelf leer je patronen doorbreken, belemmeringen om te kiezen aanpakken en vergroot je je zelfvertrouwen.

Wil jij dit ook?
Dan is deze cursus echt iets voor jou!
Of maak een afspraak voor een intakegesprek.