Work-life balance zorgt voor ellende
Het begrip ‘work-life balance’ impliceert dat ‘work’ en ‘life’ twee aparte zaken zijn. Het impliceert bijna dat ‘work’ in dat opzicht eerder ‘slecht’ is, en ‘life’ dan hopelijk het plezante deel is.
Het is net die tweedeling die het je nog lastiger maakt.
Het klinkt mooi, maar het begrip heeft eerder een negatief effect op mensen. Zijn we dan zo overtuigd dat werken enkel een last is?
Een volledig leven
Streef je naar een volmaakt leven?
Een leven in volmaakte balans? De tweedeling werk – leven zal dan eerder leiden tot een concurrentiestrijd tussen deze 2 zaken. Beiden hebben betekenis voor je, anders zou je één van beide opgeven. Misschien is de inhoud en de rol van je professionele rol erg belangrijk voor je. Misschien zie je het enkel als een bron van inkomsten. Ook dan is het een belangrijk aspect.
Gezonde concurrentie is best ok. Het kan de echte betekenis scherp stellen. En zo kan je prioriteiten stellen.
Als je in plaats van een volmaakt leven naar een volledig leven streeft hoeft er geen concurrentie te zijn.
Je zorgt dan dat de verschillende aspecten van het leven:
sociale contacten,
je ontwikkeling,
vriendschap,
ontspanning,
je relatie,
je gezondheid
en je financies
in evenwicht zijn en evenredige aandacht krijgen. Tijdens je werk of niet tijdens je werk. Dat maakt minder uit.
Als ik werk leef ik en als ik leef werk ik soms.
Het is eigenlijk heel simpel:
Leven doe ik altijd. En soms werk ik als ik leef. En ook dan leef ik, werk is deel van mijn leven.
Waarom streven naar een work-life-balance je niet vooruit helpt
De term work-life-balans is met goede bedoelingen in het leven genomen: streven naar een gezond leven, zowel fysiek als mentaal en de valkuil van workaholic zijn vermijden.
De term zet je echter op het verkeerde been en zal je niet de juiste oplossingen bieden. Net omdat werk je ook voldoening, plezier en gezondheid kan opleveren. En helaas kan ook je privéleven een bron van stress zijn.
Wat helpt wel om een gezond en volledig leven te leiden?
Zorg dat elke aspect van je leven (zie hierboven) in goede conditie is.
Geef elk aspect voor jezelf een cijfer van 1 tot 10, waarbij 1 het absolute minimum is en 10 een ideale situatie. Als je dus heel erg tevreden bent over je relatie krijgt die een 9. Als je veel schulden hebt en te weinig inkomen krijgt he thema financies een 3 bijvoorbeeld.
Bekijk de scores en formuleer bij elk thema 1 kleine actie die je kan nemen om de het cijfer met 1 punt of een half punt te doen stijgen.
Is er al een goede score? Formuleer dan wat je gaat blijven doen om deze zo te houden.
Streef naar een evenwicht tussen rust en uitdaging.
Ons zenuwstelsel geeft ons aan wat gezond is. Ons autonome zenuwstelsel* bestaat uit 2 delen die elkaar steeds weer opvolgen en afwisselen: een actief deel (sympatisch) en een rustig deel (parasympatisch). Actie en beweging gaat vroeg of laat over in ‘rustig aan doen’, om vervolgens weer in actie te komen enzovoorts. Dit gebeurt verschillende keren per dag, de hele tijd door.
Het is een natuurwet, maar eentje die wel zelf vaak met de voeten treden en zo plegen we een aanslag op onze eigen gezondheid.
Wat helpt om je evenwichtiger te voelen is doorheen de dag, ongeacht of je aan het werk bent of niet, zélf te zorgen voor een afwisseling tussen inspanning, uitdaging en actie (mentaal, fysiek of emotioneel!) en ontspanning, rust, inactiviteit.
Met andere woorden:
• zorg voor pauzes tijdens het werk, het opvoeden en je hobby’s
• wissel uitdagende activiteiten die focus en alertheid vragen af met activiteiten die wat saaier en voorspelbaarder zijn, zowel op het werk als privé.
• zorg voor afwisseling tijdens de dag, zodat je niet lange tijd moet herstellen tijdens weekends en vakanties. Prop niet alle rust in het weekend, want dat geeft te weinig voldoening en maakt dat je humeurwisselingen krijgt. Ook in je vrije tijd heb je uitdaging en actie nodig.
• pauzes en minder uitdagende activiteiten zorgen ervoor dat je beter presteert op de momenten dat actie nodig is. Zonder deze rustpunten daalt je energie en je focus ook op momenten dat het moet.
* Ons autonome zenuwstelsel bepaalt welke onwillekeurige en onbewuste lichaamsfuncties, zoals je hartslag, je ademhaling en de verwijding van je bloedvaten, worden aangesproken. Het sympatisch en parasympatisch deel vormen samen het autonome zenuwstelsel. Beide delen van het autonome zenuwstelsel werken precies tegenovergesteld aan elkaar.
Op zoek naar wat een volledig leven voor jou kan betekenen en hoe jij dit vorm kan geven?
In onze opleiding “Kies voor jezelf” leer je jezelf kennen en hoe je keuzes maakt om tot een mooi lifebalance te komen.
• Een cursus op 3 zondagen
• op een mooie locatie met veel groen,
• in kleine groep
• diepgaande zelfkennis: persoonlijkheid, kwaliteiten, drijfveer, valkuilen, waarden, inspiratie
• ken je denkstijlen en leer deze veranderen voor meer veerkracht, energie en voldoening
• strategieën om te leren kiezen
• met een uitgebreid werkboek, waar je je leven lang mee aan de slag kan.